Ben jij een rustzoeker & wil jij je tentje opzetten in het Franse boerenland, tussen konijnen en roofvogels? Hang jij graag in een hangmat en maak je met plezier je eigen eten?Mag een rode kater jou kopjes geven terwijl je thee zet? Wil je gele pruimen rapen en zes soorten sla zien groeien? Wil je schilderen en dwars door weilanden lopen? Zin in grote objecten maken of minidingen? Sla je haringen in de grond voor ons atelier in Frankrijk. Klik hier voor info.
.
Portretten van Anna, 17 jaar
Rotterdam International Secondary School
Wanneer begon je met dingen maken met je handen? Voordat ik naar de basisschool ging maakte ik vanalles met mijn moeder, zoals vormen van rivierklei. Wat maak je de laatste tijd?
Portretten Zit er een bedoeling of betekenis achter je werk?
Ik maak portretten van gekleurde mensen en momenteel eentje met zwart en witte verf. Achteraf kan ik wel betekenissen vinden zoals bijvoorbeeld het contrast tussen iemand met nette kleding en raar haar. Dat had ik bij m'n eerste.
Wat wil je met je kunst zeggen?
Ik wil mensen laten nadenken wat kan en wat niet kan. Ik wil afwijken van stereotypen. Bijvoorbeeld:kleuren maken een gezicht vrolijk, maar een traan op de wang van de blauwe jongen zegt iets anders. Wat voor
gevoel ervaar je als je beeldend bezig bent?
Rust.
Waar droom je van?
Een oud huis, dat ik zelf helemaal opbouw met eigen ideeën en ontwerpen. Contrast met oud en nieuw vind ik mooi... Originele details behouden en een moderne sfeer tot leven laten komen. Wat wil je nog meer maken naast je portretten?Een heel groot schilderij voor een hele grote ruimte.
Wat wil je worden?
Ik wil blij worden van werk. Er van genieten. Voordat ik naar de universiteit ga wil ik ergens exposeren met m'n serie portretten. Ik wil later werken met Sustainable Development. Ik weet nog niet in welke vorm. Het moet dus iets te maken hebben met duurzaamheid. Bijvoorbeeld bedrijven adviseren hoe ze beter met het milieu kunnen omgaan. Iets met Management.
We blijven vijf jaar terug in de tijd reizen en zien in deel 4 van de miniserie Hallo Heelal, Tereza over Mars vertellen. Even daarvoor is een ruimteschip geland. Niet zomaar eentje. Als je goed kijkt zie je hoe bijzonder ie-is. Jaren terug is daar lang aan gewerkt. Kevin geeft licht net zoals zijn medepassagier. Anna toont haar talent in gekke gezichten trekken. Tereza danst ook. Ze zijn minimensen in de verte. Zijn we op Mars geland of...? Milenka kijkt door de grote zwarte sterrenkijker.
Sciencefictionliefhebbers opgelet! Het verhaal uit het boek The Hitchhiker's Guide to the Galaxy van Douglas Adams is via Youtube in zes episodes te bekijken. Klik hier
Hallo Heelal
Weten jullie het nog? Wat hebben jullie je best gedaan.
Vanaf
14 oktober kan je bijna elke maand een nieuw deel zien en vijf jaar terug in de tijd reizen. De opnames komen uit 2009.
Deel 4 Mars is nu te zien op Youtube.
Met: Tereza, Anna, Milenka, Kevin en Liza.
Eind juni zal deel 5 Steps on the Moon te zien zijn met Alexandra, Anna en Tereza.
Schot schrijft...
...Over een kat in een krantennest in Schiedam. Meegenomen in een oude schoenenmand maakte de kleine kennis met de grote wereld buiten. Een jonge dame liep met haar peuterkat door Delft. Het is beginjarentachtig:de kopjes dansten op tafel bij de mensen die langs het spoor woonden. Een trein passeerde.
Lees Delfts blauwe dagen
Nieuwe muziek Kiss You Hé ouwe jongens Over een rooie rakker, een kleintje die groot is, een vierkante makker en over de brombeer in huis. Samengevat:over het goede leven in Nederland. Angel
Cliplezen
Hallo Heelal,
(5)Steps on the Moon
eind juni te zien op YouTube
De kleren van de kiezer Lees hier hoe naaktheid de mens opnieuw laat kijken. De kleren van de keizer veranderen in de kleren van de kiezer.Ilja Pfeijffer is de eerste schrijver in deze serie. Kies zelf, anders doen zij het voor jou.
Remco Campert, is de tweede. Met zijn allezijzoenenjas en zomerse letters die oplichten bij elk woord dat je leest is hij de schrijver, waar elke lezer van kan smullen, ook als hij over somberman schrijft en het personage zichzelf een blauw oog slaat. Liesje in luiletterland laat zich zonder schroom uitlezen. Hij trad 8 maart 2015 op in het TVprogramma College Tour waarin hij vragen van studenten beantwoordde. Je kan de uitzending hier aanklikken.
Krantenman komt er an 1 april 2015 Rotterdam Een derde krantenmens zal van papier en bamboe gemaakt worden. Bamboebotten zijn stevig en licht. De spieren zacht van de natte lijm en lieve woordjes. Een lentevlinder vliegt door de lucht. Door alle elektrische krachten om ons heen knisperde en kraakte het krantenpapier de laatste jaren onophoudelijk in ons atelier op zolder. Kranten sloegen wild om zich heen. Bang dat ze waren om door internet opgeslokt te worden en voor altijd te verdwijnen. Op een dag was het stil en zij stonden daar: Pop Page Pi en Europi Anne en dan komt er dus ook nog een man.
Pittige Pittenpad in de (s)maak.
Een schild vol energierijke natuurlijke zaken.Pitten van pompoenen, pruimen, paprika's en lychee's. Geen grenspad, maar een liefdespad op liefdespad.'Hé, ze hebben hun schilden afgedaan, twee naaktpadden doen privédingen.' Niet digitaal zichtbaar. Hun schilden kan je links onder deze pagina bekijken.
Kunstwerk van de maand
Bijna-juf Stefanie maakte op de PABO in Rotterdam deze 4 muizen aan tafel. Meer Lekker Gek? Klik hier
13 juni 2015
Het was een normale ochtend voor een slak, maar niet voor de inwoners van Nederland, een enkele uitzondering daargelaten. Zij waren na één nacht alles kwijt. Nou ja, bijna alles. Ze hadden elkaar nog en zichzelf. Stenen huizen, blikken auto’s en mooie praatjes waren overbodig geworden. Het leek of de poten onder alle tafels waren doorgezaagd. Wat schrijf ik poten? Nee, de mensen zelf waren ontbeend en dat in één nacht. Ik bedoel we hadden geen poot meer om op te staan. Ik was ook één van hun geworden. We konden geen broek meer instappen en geen enkele schoen paste nog, laat staan dat je hem kon aantrekken. Omstreeks 05.00 uur in de ochtend waren de straten in Delft nog stoffig en droog, geen marktkraam zichtbaar op het plein bij de grote kerk. Nog geen uur later glibberde de eerste nieuwe mens over de ruwe stenen. Naakt. Zo anders dan de goed en minder goed gekleden van de dagen daarvoor. Velen volgden rond 08.00 uur.
‘Kijk eens uit je doppen!’
Een beetje modernist droeg ogen op steeltjes en dat had als voordeel dat je zowel vooruit als achteruit kon kijken en natuurlijk tegelijk links en rechts. Googleglass zag zijn afzetgebied veranderen, maar wat schrijf ik? Internet bestond nog helemaal niet in 1983. Aktetassen, schooltassen, rugzakken, zonne-en leesbrillen waren niet meer nodig. Je zag ze dus ook niet op het marktplein, waar de geur van vis zich heel langzaam mengde met schimmelluchten zoals in oude vochtige kelders van grote kastelen waar landheren binnen heersten en de vrouw nog met schort aan in de keuken stond om leiding te geven aan alle meiden die de zesgangen maaltijden maakten. Daar zou verandering in komen. Alles verandert altijd. Handen waren trouwens ook verdwenen, zakkenrollers werkloos. Wij glibberaars lieten natte sporen achter en kregen volgers, want dat glijdt zo lekker:glibber, glubber, glapss.
Het lukte de meeste nog wel zich uit hun huizen van steen te wringen, maar op hun rug groeide een bouwsel waardoor ze aan het eind van de dag hun deur niet meer in of uit zouden komen. Franz Kafka gaf een vette knipoog.
Na de onthaasting volgde dus razendsnel de verslakking. Mannen en vrouwen waren meteen gelijkwaardig geworden. Slakken zijn namelijk hermafrodiet op enkele uitzonderingen na. Wat een heerlijke verwarring zou dat geven op de werkvloer. In de wetenschap konden slimme meiden toch ineens veel makkelijker de top bereiken, weliswaar in vertraagd tempo. Rokken en hoge hakken waren totaal uit de tijd. De nieuwe slakkelijkheid gaf fris elan aan de werkende klasse. Huisslakken zochten vers groen buiten de deur. Slijm was 100 procent het middel geworden om macht uit te oefenen en deed al binnen een dag meer wonderen dan geld in een minuut. Voorwaarde was natuurlijk wel dat de hele mensheid aan het verslakken was, anders zou Nederland geleidelijk afglijden naar het isolement van een een gigagroot terrarium. We zouden een attractiepark worden of, was de hele wereld daar al naar op weg? Het voelde nat, natter, natst.
'Slijmballen, gorgelende roffelaars, zaadcellen, politie, cellen en gecastreerde katers, alles vermengde zich tot ..........'
‘Hé ga je mee?’ stelde Roos droog voor.
‘Betsy Perk wil gezien worden.’
Terwijl Tina voorzichtig over de tere woningen van de babyslakken wreef en weer tot de wereld kwam, schoot zonlicht als een schietgebed haar blikveld binnen. Ze wilden allemaal zo snel mogelijk naar buiten, de vochtminnende weekdieren achterlatend. Mickey snelde gelijk een vuurpijl door de kamer van links naar rechts en van onder naar boven. Ze moesten voort maken. De vriendin, waarmee een dag eerder was afgesproken, verwachtte Tina in de middag. Roos en Hannes gingen mee. wordt vervolgd,...