www.atelierliza.nl
 
home
     
terug <--
 
   
Project 2015 - 2017
ruimtelijk
verbeelden
 
Krantenman

Vader, moeder en dochter PAPIER. Aan potloden, pennen geen gebrek.

Dochter papier heeft haren van elektriciteitsdraden en verbeeldt de overgang naar de digitale krant.

Vrijheid van de journalistiek draagt ze uit. Wat een groot potlood heeft ze in haar rechter hand.   

 


   
..Bamboebotten
&
PAPIEREN KRANTEN2 april 2015 Rotterdam Bamboebotten lijken mij ideaal om te gebruiken als skelet voor een te maken krantenman. De botverbindingen zullen met ijzerdraad, in van te voren geboorde gaten in de bamboedelen, met elkaar worden verbonden. Bindweefsel, pezen, spieren, organen, inktvaten, hersenen, schedel en de huid zullen 100 procent uit Volkskranten bestaan. De papieren papa zal de komende maanden op de persen liggen van de drukkerij waar de knisperende kranten worden gemaakt.
In maart had ik vier stukken bamboe gezaagd volgens dokters voorschrift. Zie, hoe op de foto het onderste been al iets van vorm krijgt.

                         "Vers van de pers
                        Vel over bamboebot
"

Wat eraan vooraf ging:

Bomen, waar het papier voor de man van afkomstig is, leven vaak al honderd jaar voordat ze voor de papierindustrie gekapt worden. Het bamboe komt uit een tuin in Nederland en is in 1980 geplant.

10 maart 2015 is begonnen met de verbinding van de botten Je ziet op de foto ijzerdraad. Daaroverheen is een kapsel papier met lijm als bindweefsel geplakt.
30 maart is de tweede papierlaag aangebrachtZie foto hier meteen onder.

Papiervel over been
De anatomische les
28 mei 2015 - Maarten Keulemans liet de volkskrantlezer zaterdag 23 mei achter de schermen kijken van Museum Boerhaave in Leiden. Mijn ogen rolden bijna uit haar kassen. Wat zag ik op een foto? Een levensechte arm zonder huid. Het leek sprekend op een onderdeel uit de De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp, 1632:een schilderij van Rembrandt van Rijn. Na langer kijken was de hand wel erg groot. Van een grote man?
Gorilla-maché
Gorilla-maché, stond boven het Volkskrant-artikel. Ja hier had ik al jaren naar uitgekeken.
Iemand was ook op het idee gekomen een mensfiguur van papier te maken. Weliswaar twee eeuwen geleden en anatomisch precies kloppend. Een gorilla is geen mens, dat is een feit, maar het dier lijkt wel op ons. De mens is een dier dat met woorden spreekt. Mijn dag kon niet meer stuk. In het najaar wordt het kopstuk, de gorilla-maché aan het publiek getoond.

Mens-maché
Daar de papieren mensen die ik maak niet hoeven te bewegen zijn twee pijpbeenderen voor het onderbeen niet nodig.Een scheenbeen voldoet prima. De woorddragers hoeven alleen maar te staan en dat is al lastig genoeg als je een papieren krantenklant bent. Evenwichten bereiken is plezierig en daar pees ik soms maanden op. Met de man-maché en zijn bamboebotten gaat dat stukken makkelijk dan jaren daarvoor met de dames.
Bekijk de foto's onder en zie hoe slim de natuurlijke weg is.

2 mei 2015 Twee vel-over-beenbenen staan op zichzelf.
24 september 2015 Spieren van papier ten krantenvoeten uit.
9 december 2015 Krantenrug
9 december 2015 De twee krantenfiguren houden elkaar staande. De kerel krijgt nog een menselijk hoofd en meer spiermassa.
wordt vervolgd,..