www.atelierliza.nl
   
home      
 
 
   
   
Project 2011 - 2019
schrijf & ruimtelijk
verbeelden
 
Een schrijfexperiment in 2011 inspireerde om de papieren dames te maken.

 
..KrantendamesPop PI
&
EUROPI ANNEKan je een mensfiguur maken dat letterlijk alleen uit kranten bestaat? Volgens mij moest dat kunnen. Het is 2011 en ik had zin om een levensgroot kunstwerk te plakken.

Nodig: Stapels kranten, super behangerslijm en jaren geduld.

Ik begon met losse onderdelen zoals:
bekken, ruggengraat, benen en voeten. Alles in primaire vorm om later allemaal met elkaar te verbinden.

Na twee weken lag het nog niet complete krantenskelet te drogen zoals op het zwart-witfotootje rechts. Het is februari 2012.

Hoe ging het verder?

Ben jij benieuwd hoe een levensgrote papierendame Europi Anne tot leven komt en een krantenmeisje Pop Page Pi haar hoofd verliest? Nadat ik een foto van Arnon Grunberg in de digitale krant zag, met elektriciteitsdraden die uit zijn hoofd kwamen, besloot ik met inmiddelijke ingang het knisperende krantenproject te vervolgen. Lees en bekijk onder de ontwikkelingen van 2012 tot en met 2015.

Papieren meiden strijden

Picardie 2012

Zoals polemieken de lezers in verhalen zuigen, zo drinken papieren kranten lijm. Ze slurpen zich vol als dorstige bloedzuigers. Ze zetten uit, krimpen, vervormen en verharden. Het is nooit genoeg. Bij het maken van een krantenpop met een papieren skelet zijn ze allemaal waar te nemen. De vervormingen, verzakkingen, absurde lichaamsverhoudingen, kromme benen en tenen en gebroken enkels.
Waar ben ik aan begonnen? vroeg ik me in de zomer van 2012 af. Kan dit nog verholpen worden? De papieren pop ligt met de billen bloot op tafel en als ik ergens begin met lijm komt het elders weer naar buiten. Lijm zakt altijd door het papier naar beneden. Als de pop blijft liggen blijft ze zo plat als een dubbeltje en wordt ze almaar breder, als ze gaat staan zakt ze door haar enkels. Er wordt gezegd dat schrijvers koppiger zijn dan schilders. In mijn krantenverhaal ontstond een prachtige krantentiener, levensgroot en vol beletterd vlees. Aantrekkelijk, zacht, ontwapenend en up to date. In de echte wereld is dat een bijna onmogelijke opgave,zonder bewapening van een metalen skelet. Ga ik het goedpraten dat een klein kinderhoofd op een te groot en dun lichaam vastzit en dat dat zo hoort? Een mens is toch niet perfect? Moet ze kwetsbaar blijven en flinterdun? Ik kon met de creatie geen goedkeuring vinden. We waren het niet met elkaar eens. Het klopte niet.


Wagen en zagen?
Rotterdam 2013

Zie krantentiener Page Pi Ze huist op de foto nog in een verkeerd lijf. Bekijk en oordeel zelf. Voor haar zal een nieuw figuur gemaakt worden.
De jonge Europi Anne op de foto rechts heeft op het moment dat de foto geklikt is, nog geen oren en haar. Ze lijkt op een paspop en ik besef na jaren uitproberen hoe op een snelle manier een krantenpop gemaakt had kunnen worden. Je beplakt een paspop met kranten en klaar ben je. Het boek besliste anders. In de roman zou een beschrijving komen over de te maken krantentiener. Die lange weg was nodig voor het verhaal. Ik wilde het eerst eens zelf uitproberen.
Als je er oog voor hebt kunnen boek en realiteit binnen een seconde naadloos in elkaar overvloeien.

Naar aanleiding van een artikel uit de papieren Volkskrant


zaterdag 14 december 2013

Rotterdam 10.25 uur
Nog even snel in de papieren Volkskrant kijken of ik Europi Anne tegenkom, of ze gereageerd hebben op mijn site. Bij BOEKEN schrok ik me de krantenkriebels. Even dacht ik eigen krantenmaaksel te zien en was een minuuut overtuigd dat de mensen van de krant meespeelden met mijn roman. Anna (15 jaar) belde aan en ik zei tegen haar: ' niet schrikken hoor, hier liggen.....'
ja het toeval wilde dat Edwin de paspop van Sandra uit de auto had gehaald en ze lag in gebroken delen in de huiskamer. Anna schrok van de plastic pop.
Meteen liet ik haar de foto links zien. 'Ja dat is jouw pop', zei ze en was een minuutje overtuigd van de gelijkenis met Europi Anne.

Het artikel van Arjan Peters sprak over lezende vrouwen, hoofse liefde. Vrouwen die lezen wat mannen schrijven. Zij zijn stil en nemen tot zich wat de man schreef. Heerlijk toch? Het kan ook andersom. Als je aandachtig naar de pop links kijkt zie je dat ze is ingepakt met pakpapier of iets dat er op lijkt. Het kan ook met photoshoppen gemaakt zijn. Ze is niet beplakt met kranten. Ze heeft een boek in haar handen en verbeeldt een pop met boek of leeft er een vrouw onder haar beplakte huid? 'Deze foto is niet een vrouw' zou René Magritte misschien gezegd hebben, als hij nog leefde en iemand hem hoorde.

november 2013

Rotterdam
Page Pi hakte zelf de knoop door. Ze eiste een nieuw lijf. Ze wist dat het mogelijk was. We leven toch in een maakbare tijd?

Uiteindelijk ging eerst de zaag in haar polsen. De armen waren veel te lang. Klik en zie een stevige structuur van papierenkrantenbotten. Je zou toch denken dat ze van een echt mens afkomstig zijn?
Bij het terugzetten zijn dunne houten stokjes geplaatst, om stevige verbindingen te krijgen.
Nadat de operatie geslaagd was ging de zaag in haar nek. Een kleiner, korter lijf zal de hare worden. Er zit weer vaart in het maakproces.

Op de foto onder ligt het hoofd van Page Pi.

"De ene haar hoofd, is de ander haar lijf,
beroofd"

Hoe verder?


Kranten scheuren, kraken, plakken en doorploeteren. Europi Anne kon staan Zie foto helemaal beneden. Nadat haar linker kuit was bijgevuld en haar voet verbeterd kon ze na droging niet meer haar evenwicht houden. Ik ga nog even door.
Lees onder de foto van het hoofd van Pop Pi het vervolg:November 2013 Pop Page Pi is haar hoofd verloren. Ze zal een ander lijf krijgen en in 2014 een nieuwe weg inslaan.
Zij is buiten het verhaal Krantenmoeder stookt het op gevallen.

Boekenapotheek

22 december 2013 - Rotterdam

Wie op de foto rechts kijkt, ziet dat prachtige vormafdrukken op de mensfiguur zijn ontstaan. Blauw rood en geel doen het goed met elkaar.


Lees hier de eerste pagina's uit Krantenmoeder stookt het op waarin de krantendame is ontstaan.
In de boekenapotheek zou het prima passen binnen de afdeling ANGSTEN: Zie, zo overwin ik mijn angsten voor de dominanten, een prima recept voor meisjes vanaf 16 jaar. Ook voor jongens, mannen en vrouwen. Meerkeuze trefwoorden: Angst, seks, verliefdheid, verkrachting, gekkenhuis, eenzaamheid, identiteit, pijn, warmte, kou, beste vriendinnen, woordhumor, jeugdactie, zwaardvechten, liefhebben, lol, maatschappij, school, het nieuwe schoolvak: gevoelskunde, rollende bloempotten, een wiebelwebsite en nog veel meer. Wie is uiteindelijk werkelijk gek? Wat is waar? Wat is echt? Wat is recht?

lees onder verder:
met de billen bloot

knisperende nieuwsgroet.....,

november 2013: Krantenpop Europi Anne staat tegen de tafel. Haar hoofd is van het juiste formaat.

Met de billen bloot

In het nieuws gaat dagelijks wel iemand met de billen bloot en gaan verkrachtingen als verbrande broodjes worst over de toonbank. Het onderste wordt uit kannen gehaald. Journalisten  leggen waarheden en duistere praktijken op tafel.


Papieren maken de vrouw

samenvatting:
Krantenpapier + lijm= de krantendame rechts op de foto.
Twee maanden lag ze op tafel in het atelier in Frankrijk en werkte ik bijna dagelijks aan haar. Het is zomer 2012.
Terug in Rotterdam mocht ze staan. Dat ging mis. Ze viel steeds om en brak haar rechter enkel.
Een Chinees eetstokje was de oplossing. Die plaatste ik in haar botten op de plek waar het gebroken was. Inpakken met nieuws en de tijd nemen. Na droging stond ze, weliswaar tegen een houten schildersezel.
Wie haar goed bekeek zag dat haar armen in verhouding  met de rest van haar lichaam veel te lang waren. De winter blies haar kou door Nederland.  Ik zaagde de polsen door en verwijderde een stuk onderarmbot. Satéprikkers werden de nieuwe verbindingen tussen onderarm en hand. Papieren spieren, inktvaten, bindweefsel en huid bracht ik met uiterste precisie weer terug op zijn plaats.

14 April 2014 Groot feest!
De pop stond ze voor het eerst op eigen benen. Zie foto rechts onder. De Volkskrant staat als een huis.

Zij kan mensen de hand schudden.

16 november 2013: Europi Anne kreeg haar naam.

Klik hier om nog meer foto's van de krantenvrouw te zien. Haar dochter  Pop Page Pi  kan je hier bekijken.

Papieren  maken de man
Tijd voor Karel de krantenman. Met zijn stevige bamboebotten zal hij zijn krantenspieren dragen. Wat gaat hij in beweging zetten?

wordt hier vervolgd...,