www.atelierliza.nl
   
home
 
 
   
               
Klik hier om terug te gaan   
naar de maandpagina van oktober 2014
SPIJKERSCHRIFT deel 1

 

 
B rood Z eep
&
S pijkers

         
 
Picardie Juli 2014 
H
et regent buiten grijstinten, binnen wordt de ruimte gekleurd door de gitaarklanken van Jimy Hendrix, die uit mijn laptop wat blikkerig overkomen. 'All Along The Watchtower ' 1969. Ik denk aan mijn broer, die zo kon spelen als Hendrix. Veel verandert, maar Jimy blijft Jimy. Elke generatie wordt door technische uitvindingen gestuurd. Wij hadden in de jaren zeventig onze pick-up en grammofoonplaten, de elektrische gitaar was een sensatie. Je dacht één van de weinigen te zijn die Stairway to Heaven van Led Zeppeling beluisterde. Zo droom ik een tijdje al kijkend door de ruimte van het atelier en ontdek steeds meer oude spijkers boven me. Ze verdwijnen voor 1//3de in oude donkerbruine balken. Ze zijn als gebrande sienna in grillige vormen. Wat zullen de krommelingen hebben gedragen  en wanneer waren ze nog glimmend grijs en recht?
 
Slingers, lampen, slierten feestverlichting? Ik stel me voor dat tafels rijkelijk gedekt waren en veel mensen klaarzaten om hun eerste hap te nemen.Twaalf jaar terug ging de ruimte nog door als restaurant, eigenlijk meer nog als zaal voor feesten en trouwpartijen. Hoeveel ringen zullen om vingers zijn geschoven?  Vervolgens hoor ik de woorden van mijn opa. Terwijl hij in de jaren zestig een simpel laag krukje in elkaar timmerde en ik daar vol bewondering naar keek, vertelde hij mij dat boterhammen met spijkers en zeep geserveerd werden in de gevangenis, waar hij overigens zelf nooit in had vertoefd.
 
Hij was voor mij een gezellige spraakmakende fantast en zijn oude woorden zette mij aan tot  eerste twijfels en vragen stellen. Het wonder wilde dat hij nooit met antwoorden kwam. Ik kon zo eindeloos blijven gissen. Spijkers, zeep en brood kleuren de maaltijd. In oude roestige spijkers zet ik dit jaar mijn tanden. Ze zijn goed her te gebruiken om houtkunst te maken. Werken met dat wat voor handen is. Vriendin Sandra had in juni haar timmerclubhout(jes) aan mij gegeven. 'Voor in Frankrijk', zei ze. Die zouden dus mooi met de spijkers gecombineerd kunnen worden.
 


Een vraag + nog 1+ nog 1
Wat is oud en heeft honderden jaren doorstaan?
Jawel: Spijkerschrift.
Wat is van de laatste tien jaar en heeft een houdbaarheid van vijf jaar?
Jawel: de CD.
Hoe is het met digitaal? Hoe lang is die taal houdbaar? Wat is daar over honderd jaar nog van terug te vinden?

In juli poogde ik een spijkerschriftje in elkaar te zetten (zie hier meteen onder), vervolgens volgden werkjes van Xiao (15 jaar), Louise (12 jaar), Angelle (9 jaar) en Tereza (16 jaar).Spijkerschrift (krantenpagina)

Rechtsboven: Spijkers met koppen
Je ziet dat ze elkaar raken.

Daar meteen onder:
Rood Bloklandje met oog.

Rechts: Blauwe rondganger met gekromde spijker.

In geel: 11 Krommelingen

Linksboven:
Blauwe Maandag

Linksonder:Rode Rondganger op Dekselloze Doos

Spijkerschrift is een reactie op de onaanraakbaarheid en perfectie van de virtuele wereld achter het gladde gelikte scherm van de laptop of computer.

 
Het tweede werk is  Kurkentaal door Xiao. Het grasgroene kurkje spreekt. net zoals de kurkenkruimels die je het liefste zou willen wegvegen.
Louise timmerde haar Spijkerstory in augustus. In de herfstvakantie gaat ze haar werk schilderen
 
Tereza combineerde, zie Kurk, hout en spijkers.
Het boek van George Orwell : Animalfarm vertaald in spijkerschrift door mij(uitprobeersel)

 
 
 
 

   
©2000-2020 Atelierliza
K.v.K.24485315 R'dam