www.atelierliza.nl
 
 
home
 
 
Space Stories
 

                                            Plutoploffs

Er was eens een Spacecat, Fred de Vierde die aan een draadje zijn roes uitsliep. Hoe kon hij zo hoog komen en vervolgens zo laag dalen?

Leonard, Cat Fred en Spacegirl zijn met hun ruimteschip op dwergplaneet Pluto geland.
De rotsbol is best groot. 2304 Kilometer in diameter. Dwergen zijn daar niet, wel meren vol methaan. Een giftige vloeistof waar je beter niet in kan gaan zwemmen en zeker geen thee van moet zetten, volgens Rosalie.
Na de lange tocht willen de ruimtereizigers wandelen. Buiten het voertuig gaat de voortgang slungelig en slepend. De vier benen en vier poten hebben te lang niks gedaan. Bij het methaanmeer ploffen de spacezwalkers naar benee en hangen een tijdje als slappe poppen op de harde koude grond. Ineens willen ze terug naar hun zachte stoelen in hun ruimteschip. Net op dat moment springt een groene plutvis uit het methaan omhoog en splatst met zoveel vaart weer terug, dat dit niet onopgemerkt kan blijven. Met grote verbaasde ogen kijken de heelalreizigers door het glas van hun helmen. Is er dan toch leven buiten de Aarde? Wie had ooit aan de dwerg Pluto gedacht? Toch niemand? De plutvis is het bewijs.
(Deze methaanmekkeraar had zijn naam al voor zijn geboorte, alles heeft toch een naam? )

In de ruimteschotel eten de drie hun net gebakken stokbroodje met pluplups. Een ruimtelijke boursin gemaakt op de maan. Een verrassing nadert hun schip.

De Night Hawk, een zilverveelkleurig vaartuig met felle lampen landt met lichte vering op de keiharde roestkleurige Plutobodem. Wie reizen met de Nacht Havik? Rosalie en Valentijn. Jullie geloven het niet, maar zijn hebben hun ruimtekonijn Tines ook meegenomen. Ja, met helm en rabbitpak. Als ze gedrieën het ruimteschip verlaten zien ze daar twee prachtige manen. Hoe zouden de manen heten? Leonard zegt op dit moment dat Charon de naam is van eentje. Hij is zo gevoelig dat hij weet dat Valentijn en Rosalie eraan komen. Hij zet daarom alvast thee. Een goed idee.

Weet jij hoe de andere maan heet?

Roestkleurige thee, met super snuffel suiker en lekkere explosieven die luisteren naar de naam Plutoploffs. Zodra je daar een hapje van neemt ontploffen ze in je mond. Dat voelt heel sprankelend. Ze zijn verslavend lekker en na tien hapjes gaat altijd de wekker.

Al snel zitten ze met z’n zessen rond de tafel te exploderen. Het is een geknetter van jewelste en ze hebben enorme lol. Wekkers rinkelen aan alle kanten en er is geen houden meer aan. De Plutoploffs zijn verschrikkelijke verrukkelijk. Het konijn Tines is de eerste die in zijn mandje ploft en heerlijk in een zachte Plutonische slaap valt. Al snel volgen de anderen. Eentje valt niet in slaap. Dat is Fred de Spacecat. Fred gaat naar buiten en wil een visje vangen.

'Doe dat nou niet,' zeggen de schrijvers van dit verhaal.

Cat Fred is een eigenwijze snoraap. Hij denkt dat-ie kan denken, maar eigenlijk doet hij dat nooit. Hij volgt zijn instinct, maar stinkt erin. Hoe kan een kat nou ooit een visje vangen met een helm op? Uh hij kan hem wel vangen, maar niet opeten. Op onverklaarbare wijze begint Fred last te krijgen van methaanmoeheid. Hij slentert weg van het meer en hijst zichzelf het ruimteschip in. Uitgeput valt de slanke kat in slaap. Die nacht droomt hij dat hij Michael Jackson is. Hij doet de Moonwalk en valt in het meer. Dan wordt hij opgevangen door een plutvis en gaan ze een pleziertochtje maken.

Het vreemde doet zich voor als de kat tijdens zijn slaap gaat zweven. Valentijn is de eerste die dat ziet en maakt snel iedereen wakker. Met open monden bekijken ze de slapende zweveling die steeds verder stijgt. Rosalie komt met een stevig idee.
Ze zegt :’Laten we de kat aan een draadje binden?’

Zo kwam het dus dat Fred de cat als een ballon zijn methaanroes uitsliep en van grote hoogte langzaam daalde.

Verhaal verzonnen door: Leonard, Valentijn, Rosalie en Liza (november 2010)
Leonard schilderde het plutolandschap met de groene plutovisjes.

plutvis:
uiterlijk: groene ronde vis met drie ogen, twee vinnen en een staart
voedsel: methaanbanaan, dat in het meer groeit
voortplanting: Als de vis helemaal rond is en verder groeit explodeert het dier en komen
twee wezens ter wereld. Zo vermenigvuldigt de vis zich.
bijzonderheid: Vis springt graag op uit het meer en laat zich met plezier in het methaan splatsen. Hij wil daarmee de aandacht trekken van andere plutvissen, die meestal mee gaan doen. Zo kan het dus wel eens gebeuren dat de hele visbevolking aan het splatsen is. Dat geeft veel kabaal en lol.
Vis draait graag rondjes, waarom? Niemand weet het. Rosalie gaat dat onderzoeken.

Leonard gaat het methaan in het meer onderzoeken. Hij weet nog niets van een heel eng groot methaan monster.

platsnuitmuis
Op pluto zijn grauwe grotten. Daarbinnen woont een grauwe gruwel. Dat is een onvriendelijke platsnuitmuis die te veel plutonium drinkt. Het is ware zuipmuis die niet van ophouden weet. In de grot maakt het wezens veel troep. Nooit ruimt-ie iets op.
Valentijn gaat het dier onderzoeken.

                                                             ***)(***