www.atelierliza.nl
 
 
home
     
               
Project 2005-2014
Vet & Cool
  Kunst maken in Rotterdam

Digitaal museum

Welkom,
Ervaar op deze webpagina het stilstaan van de tijd.

Pixelplezier
!

 

 
gluren naar temperaturen

26 juni - 6 september 2014


Hoeveel graden is jouw kunstwerk?
 
 
blikpad, weerstation, kaarsvetkoken, ijsbaan, pinguins, vuur
 

Klik naar eerdere expososities in 2014

8 februari - 14 maart 2014
14 maart - 15 mei 2014
15 mei  - 26 juni 2014
   
   
   
Blik op sneeuw. Deze pad maakte ik in 2009. 'Laat die maar schuiven' schreef een internetter na het zien van de foto boven. Het vriest en het kwik blijft onder de nul. Wat is jouw nulpunt?
Weerstation
van Aron
  2014
Temperaturen kan je bekijken in de dunne glazen buis gevuld met kwik zie de foto rechts. Vloeistoffen zetten uit als ze warmer worden. Het kwik loopt omhoog en je kan de graden nauwkeurig aflezen. Zoals je ziet was het 29 graden Celcius op het moment dat de foto geklikt werd. Je kijkt naar de temperatuur van woensdag 25 juni 2014 13.30 uur op de atelierzolder waar vier ramen zijn. Beneden in de tuin is het koeler. Kan jij links aflezen hoe hoog het kwik daar was?

Windrichting bepalen
Het weerstation van Aron heeft meer te bieden dan temperaturen. Je kan via het vaantje zien uit welke richting de wind komt.
Met een kompas of via de stand van de zon en de juiste tijd kom je er snel achter waar noord oost zuid west is.

Neerslag meten
Op geheel eigen wijze kan Aron neerslag meten. Hij leest via de centimeters op de liniaal af hoe hoog de waterstand in zijn plastic fles is na een frisse regenbui. Met een trechter wordt water opgevangen.

Specialisatie:3 thermometers
Wie verder wil meten kan met een tweede thermometer de stralingswarmte van water meten. Stel dat de fles voor ongeveer de helft gevuld zou zijn met regenwater. Het wordt een warme dag waardoor het water in de fles in temperatuur stijgt. Watermolekulen gaan sneller bewegen en daardoor zal water uit de fles verdampen, maar het water dat overblijft na een warme dag zal warmte aan de lucht rond de fles afgeven als de temperaturen ' s avonds dalen. Met een tweede thermometer erbij kan je dat verschil meten en er achter komen hoeveel warmte warm water afgeeft. Met een derde thermometer zou je de temperatuur van het water kunnen meten. Temperaturen met elkaar vergelijken is spannend!


k
u
n
s
t

k
o
k

e
nDe kaars van Anna  2013

Maak van witte dasklei een vorm waarin stukjes kaars passen. Anna maakte schelpafdrukken in de binnenwand van haar kleivierkant. Na een week  uitharden vulde zij haar kleischaal met stukjes ongebrande kaars. Water werd gekookt in een pan met bovenverdieping. Zie foto boven. Delen smolten en de prachtige schelpafdrukken kwamen tevoorschijn. Zie foto onder.

Kunstwerk werd van het vuur gehaald en kan je bekijken op de foto rechts. Je ziet een wit blok met lont. Vuurtje erbij en het vierkant zal weer doorszichtig worden. Zie jij ook dat de kaars iets onmogelijks heeft?

 

Hoe
klei
een
kaars
niet
meer
los
kon
laten.Anna wilde de kaars na uitharden uit de vorm halen.
De dasklei liet de kaars niet los nadat ze hard was geworden.
2014 IJsschilderij door Milenka (23 jaar)  Onder het ijs is het boven de nul

kinderkunst 2008 Pinguins - Wie is wie? Ping en Pong en Pang en Pung en Peng en Poeng laten zich aan de wereld zien,


Vuurvogel


Kirsten ging in september 2011 naar een nieuwe school in Gouda met de naam Vuurvogel. Daar kreeg ze twee vriendinnen Annemiek en Maura en die wilden graag dansen in een Youtube-filmpje.

Een verhaal werd bedacht en Kirsten ging vliegen met haar buik liggend op een vergroende kruk voor een groen scherm. Later op de computer veranderde de graskleur achtergrond in een blauwe lucht met rechtsboven een zon.

Op de filmshot boven zie je drie meisjes dansen in een huis in Nederland. Vlammetjes vliegen door de kamer en swingen mee. De brandjes komen van een vuurvogel die eens wat anders wilde. Ze liet zich zakken in zee en haar vuur werd sissend door zeewater geblust. De drie dames improviseerden met hun stemmen hoe het verder ging. De kleuren van het vuur werden doorgegeven aan de vissen. Je kan het vrolijke liedje horen en zien door hier te klikken.

Wist je dat een vlam een temperatuur heeft tussen de 300 en 1100 graden Celsius?
Dat kan je niet met een gewone thermometer meten.

2008 Ondergaande zon geklikt in Afrika
Leonard in de Winter van 2011

©2017 Atelier liza