www.atelierliza.nl
 
home
 
 
 
   
     
terug <--
De kleren van de kiezer

Lezeres des Vaderlands
brilletje zonder glas


19 mei 2016

Zij toont dat wat menig vrouw wel weet, maar toch vaak verdringt. Zij komt met feiten. Haar tellen laat het allemaal zien. Wat telt ze dan?
Het aantal vouwelijke en mannelijke recensenten en het aantal door mannen of vrouwen geschreven boeken die wekelijks in diverse kranten en bladen worden besproken. Wat valt op?
Dat er meer mannen in de schrijfpers-schijnwerpers staan dan vrouwen. Toch begint de wind uit een andere richting te waaien. Wie won de Librisprijs en wie werd met zoveel aardige dames omringd in het radioprogramma ‘Nooit meer slapen’?
Jawel, zij van het boek vriendschap dat in mijn kast staat: Connie Palmen. Wie komt vanavond op NPO 2 op 23.15 uur? Jawel en nu laat ik u en jou meteen kennismaken met de de Lezeres des Vaderlands:

Astrid Roemer ontvangt vandaag de PC Hooftprijs en mijn leesbril krult van genoegen. IJverig als ik ben, ging ik eens op zoek naar een academische studie geheel gewijd aan haar werk. Die blijkt er niet te zijn, ook geen kleine collectie van meer toegankelijke essays. Wel wordt ze door academici vaak in Engelstalige onderzoeken naar Caraïbische literatuur genoemd. Dat is mooi, maar een cultuur die zichzelf serieus neemt zou ook in de eigen taal over een auteur van het kaliber Roemer moeten publiceren.

Lees hier verder

TZUM
De Lezeres Des Vaderlands leerde ik via TZUM kennen. Via facebook. De humor sprak meteen aan en haar tellen hebben mij de feiten onder blote ogen laten zien. Dagblad Trouw komt tot nu toe (april 2016)met de meeste 50% M/V verhoudingen. Er zijn veel mannenboekliefhebbers en dat wordt in stand gehouden als er geen waakzaam oog op let en we het met z'n allen niet veranderen. Je zou voor altijd kunnen blijven vegen aan je bril met een vette vaatdoek als je de scheve lijnen in de M/V verhoudingen niet wil zien. Scheve tafels doen trouwens ook aan morsen.

 

De lezeres de Vaderlands schrijft eind april 2016:
Reik ik doorgaans de Loden Leesbril uit, deze week geef ik iets weg wat ik op de Vrijmarkt op de kop wist te tikken. De Grote Driewieler is de beloning voor het boekenkatern dat er het beste in slaagt het schoolpleincomplex in de Nederlandse literatuur staande te houden. En omdat ik niet kon kiezen krijgen Het Parool en de Volkskrant het linker- en het rechterzijwieltje.
 

De driewieler komt uit week 15. In de tijd dat de beheerster van deze site haar literatuurlijst voor school moest kiezen(in de vorige eeuw) waren drie heren de grote schrijvers van Nederland: te noemen: Gerard Reve, W.F Hermans en Harry Mulish. Je was zo'n beetje verplicht minstens één boek van hen te lezen voor je lijst. Anno 2016 worden ze nog steeds vaak genoemd. Wiens hoofd is van de man op het plaatje hier meteen onder? Is het Gerard of W.F.Hermans? De heer Mulish is het niet, die is volgens de laatste berichten de fiets. We zijn ondertussen bij week 19 en ik wacht met ongeduld op haar volgende (ver)telling. Klik hier en probeer haar leesbrillen eens uit. Wat zie je?

 

wordt vervolgd........., 

 
21 april 2015 / Liza Schot van Gelderen
©2007-2020 Atelier Liza
K.v.K.24485315 R'dam